Ulozi u grčkim bankama sigurni

Bez autora
May 21 2012

U Srbiji posluju četiri grčke banke: Alfa, Eurobanka EFG, Pireus i Vojvođanska banka sa učešćem na tržištu od 16 posto. Iz Narodne banke Srbije saopštili su da su one likvidne i solventne. Banke koje su u većinskom grčkom vlasništvu u Srbiji posluju kao samostalna pravna lica, sa licencom NBS i sopstvenim kapitalom, koji im omogućuje da uredno i nesmetano izvršavaju sve svoje obaveze prema svim poveriocima, uključujući i građane. Prema tome, ne postoji nijedan razlog da građani povlače svoju štednju iz tih banaka, niti je to u Srbiji u toku ovog meseca zabeleženo, odnosno ukupna štednja u tim bankama je stabilna. U Srbiji je zakonom predviđeno da su svi štedni ulozi do 50.000 evra osigurani.

Ulozi u grčkim bankama sigurniU Srbiji posluju četiri grčke banke: Alfa, Eurobanka EFG, Pireus i Vojvođanska banka sa učešćem na tržištu od 16 posto. Iz Narodne banke Srbije saopštili su da su one likvidne i solventne.

Banke koje su u većinskom grčkom vlasništvu u Srbiji posluju kao samostalna pravna lica, sa licencom NBS i sopstvenim kapitalom, koji im omogućuje da uredno i nesmetano izvršavaju sve svoje obaveze prema svim poveriocima, uključujući i građane.

Prema tome, ne postoji nijedan razlog da građani povlače svoju štednju iz tih banaka, niti je to u Srbiji u toku ovog meseca zabeleženo, odnosno ukupna štednja u tim bankama je stabilna. U Srbiji je zakonom predviđeno da su svi štedni ulozi do 50.000 evra osigurani.

U Udruženju banaka Srbije za RTS potvrđuju da su svi štedni ulozi, uključujući i one u grčkim bankama, sigurni.
Sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić kaže da su u pitanju banke sa grčkim kapitalom, potpuno samostalne u svom radu, koje imaju status pravnog lica. Osnovane su po našim zakonima, potpuno pouzdane, sigune i likvidne, banke kod kojih naši građani drže svoje depozite, koji su potpuno sigurni.

Prema njegovim rečima, nema potrebe da se ulozi podižu, jer bi građani gubili na konverzijama. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik